Thursday, March 17, 2011

~~bertudung menyihatkan otak~~

Artikel The Science Behind The Veil di IslamOnline.net tulisan Karima Burns menyebut :


“ Ujian menunjukkan 40-60 % daripada tahap kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala justeru menutupnya terutama di musim sejuk dapat mengawal suhu badan seseorang berbanding mereka yang lain.

Menutup kepala juga bermanfaat bagi kesihatan dimusim panas. Pakar otak, V.G Rocine mengatakan fosforus otak akan mencair pada suhu 108° Fahrenheit.


Keadaan ini boleh berlaku apabila seseorang terdedah kepada panas terik tanpa menutup kepala. Pencairan fosforus boleh menyebabkan fungsi otak menurun dan akan memberi beberapa kesan negatif kepada otak”.


Artikel Highest Phosphorus Foods di Canadian Neuro-Optic Research Institute Online juga menyatakan bahawa :


“ Sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih daripada 105° Fahrenheit ia amat berbahaya kerana fosforus otak akan cair dan menjejaskan kesihatan otak. Justeru kepala hendaklah ditutup dalam keadaan cuaca panas”. BERTUDUNG = OTAK SIHAT.

Penemuan dan kajian yang telah dibuat jelas menunjukkan dengan pemakaian penutup kepala (bagi Islam : bertudung) cukup signifikan dalam penjagaan otak. Penutupan kepala secara konsisten dan berterusan akan mengurangkan risiko pada otak.

Cukuplah sedikit bukti dipamerkan melalui sains mengukuhkan iman dan mentaukidkan aqidah serta keyakinan kita kepada syariat Islam.


Kerana Islam datang dengan sifat sempurna dan menyempurnakan, jauh dari ciri susah dan menyusahkan seperti pandangan pesimis sebahagian masyarakat bukan Islam tentang kepentingan bertudung.


Wahai muslimah, yakinlah dengan kewajipan yang ditetapkanNya, teguhkanlah pendirian anda, dan pertahanka nlah hak dan maruah anda sebagai wanita Islam melalui pemakaian hijab yang di arah Tuhan.

p/s: macam mana....hebatkan kelebihan-kelebihan yang Allah beri kepada orang yang sentiasa bertudung (wanita).... Tapi kalau nak pakai tudung tu pun....ada caranya...bukan main pakai sahaja macam orang yang pakai tudung yang ada sanggul & yang ada nampak bentuk lehernya kepada si pemakai....itu bukan seperti mana yang diajar di dalam islam, tetapi cara-cara seperti itu sama seperti cara pemakaian birawati kristian. "Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk dari golongan mereka" (Hadis riwayat Abu Daud, disahihkan oleh Ibn Hibban)

No comments:

Post a Comment